Brouwerspraat

February 28, 2018

Nagisten op de fles

Nog al te vaak hoor je in de brouwerswereld dat men doet aan nagisting op de fles. Ik zou dat wel eens willen zien hoe men dát voor elkaar speelt. Nagisten volgt namelijk direct na de hoofdvergisting en is niets anders dan de vergisting die direct volgt na de hoge piek in de vergisting die vaak maar enkele dagen duurt. Het nagisten duurt wat langer totdat de volledige vergistingsgraad van de gistsoort is behaald. Wat men vaak bedoeld met "nagisten op de fles" is feitelijk "hergisten op de fles". Tijdens het bottelen wordt er bottelsuiker toegevoegd wat de SG-waarde van het bier ophoogt en waardoor de aanwezigheid van het gist opnieuw aan de slag kan. Soms wordt er gekozen voor het toevoegen van bottelgist. Dit is echter bijna nooit nodig, tenzij je gist volledig is uitgeput of wanneer er echt erg lang gewacht wordt met het bottelen na de vergisting (dan praten we over enkele weken). 

Wanneer begint dan eigenlijk de nagisting?

Direct na de heftige hoofdvergisting begint...

February 6, 2018

Zaterdagochtend

Je kent het wel: zaterdagochtend kriebelt je trendy baardje. Dat kan maar een ding betekenen; brouwkoorts. Vol enthousiasme spring je uit je bed. 

In plaats van je dagelijkse ontbijt van volle granen rustig naar binnen te scheppen, sta je granen te malen in een te kleine schrootmolen, die je net wat te vaak moet bijvullen. Na ruim een half uur draaien en vullen is het zover; het mout is geschroot.

Meer dan goed voor je is

Een inmiddels opgewarmd keteltje van 20 liter is op temperatuur, het mout wordt gestort. We weten allemaal hoe deze dag eindigt, met een eerder gemaakt biertje. Vol trots geniet je ervan, en kijk je terug op een succesvolle brouwdag. Maar dan komt het punt waar velen van ons een keer zijn beland, of nog gaan belanden. Ik brouw eigenlijk veel meer dan dat gezond voor me is. Daarbij komt, dat je zelf zo overtuigd bent van je trotse natje, dat je die het liefst met de hele wereld wel wilt delen! Maar elke keer als je vrienden weer op bezoek zijn, hoop je...

Please reload

Featured Posts

Vergunning voor brouwerij Puzzelaer!

05/11/2016

1/2
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
LOGO 1 trans.png

Dorpsbrouwerij

Terheijden


Craft brewery

© 2015 by René Schokker