top of page

Huurbrouwen

Brouw je eigen biertje

Als een van de weinige brouwerijen in Nederland is het bij ons mogelijk om echt ambachtelijk zélf je eigen biertje te brouwen. Dus niet met computers of andere geavanceerde apparatuur, maar gewoon lekker zelf aan de knoppen zitten. Je hebt zelf geen kennis nodig van bierbrouwen om bij ons een lekker biertje te gaan brouwen, brouwers Marcel en René ontzorgen je helemaal!

Het brouwen bij Dorpsbrouwerij Terheijden wordt als een unieke beleving ervaren, check gerust de recensies op google.

Eigen recept

Heel leuk wanneer je een eigen recept hebt natuurlijk, en met alle plezier helpen wij met het omrekenen van jouw recept naar onze installatie. Het is ook mogelijk om eigen ingrediënten mee te nemen wanneer wenselijk. Maar voor mout en hop raden we dit af omdat wij dat waarschijnlijk goedkoper kunnen inkopen. Maar in overleg is veel mogelijk.

Nog even belangrijk om te vermelden; jouw recept blijft jouw recept, wij gaan die niet namaken, dupliceren of verkopen zonder jouw toestemming. Daarnaast; wij maken het liefst onze recepten zelf 😉

Gebruik een bestaand recept

Wij hebben zelf ook een groot arsenaal aan bierrecepten, waaronder ook een meervoudige prijswinnaar. Je mag hiervan gebruik maken, wij rekenen daar niets extra voor.

 

 

Hoe ziet de brouwdag eruit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding

Voordat we gaan brouwen gaan we eerst het recept met elkaar overleggen. Wanneer je een eigen recept hebt zullen we deze helpen omrekenen naar onze installatie ( 300L). We hebben inmiddels erg veel ervaring hiermee. Uiteindelijk hebben we een recept vastgesteld, en gaan wij de inkopen doen wanneer nodig.

Brouwdag

Het brouwen bij Dorpsbrouwerij is een gezellige dagactiviteit van ongeveer 6 a 7 uur. Tijdens deze dag gaan we het hele brouwproces door en wordt er uitleg gegeven over de verschillende processtappen en ingrediënten. Het leuke is, dat je onder begeleiding van onze brouwers Marcel en of René eigenlijk vrijwel alles zelf mag doen. René en Marcel zorgen ervoor dat er niets fout loopt.

We beginnen met een kop lekkere koffie, om vervolgens de handen uit de mouwen te steken; er moet mout worden afgewogen en geschroot. Wanneer het water in de maischketel de juiste temperatuur heeft kunnen we het mout storten.

Nu controleren we het maischschema en is het tijd voor een 2e bakje koffie en wat kletsen over bier, brouwproces en allerlei andere leuke onderwerpen.

Na het maischen gaan we filteren, dit gaat bij ons op een hele goede en unieke wijze waar we graag op de dag zelf meer over vertellen. Tijdens het filteren verwarmen we de kookketel al om naar de kook te gaan. Wanneer de kook is bereikt is het tijd voor de lunch die door ons wordt verzorgt.

Na de lunch is het tijd voor een wandelingetje; we gaan het borstel wegbrengen naar de boer en gaan zelf de koeien verwennen met ons nog warme goedje. Dat vinden ze heerlijk!

Tijdens de kook worden er op verschillende momenten diverse ingrediënten toegevoegd. Welke dat zijn verschilt per recept maar meestal zit er toch wel een paar lekkere hoppen bij 😊.

Wanneer het koken klaar is gaan we terug koelen naar een van onze vergistingsvaten. En dan is het ook tijd voor een lekker biertje! Onder het genot van een biertje kletsen we nog wat na en is de brouwdag ten einde.

 

 

Bottelen

Meestal gaan we bottelen op een dinsdagavond (in overleg ook andere dagen mogelijk) 3,5 weken na de brouwdag. Dit is wederom een gezellige bijeenkomst met een biertje en muziekje. Wij zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en dat er aan het einde van de avond een stapel dozen staan met heerlijke zelf gebrouwen biertjes erin, klaar om gelijk mee genomen te worden.

Wij zorgen eigenlijk voor alles, alleen moet je zelf wel etiketten meenemen. Wij kunnen afvullen op veel verschillende soorten flessen, maar hebben zelf alleen de 33cl longneck (standaard bierfles) of een 75cl Champenoise fles op voorraad.

Kosten

Het brouwen van een biertje kost bij ons € 1,59 per 33cl fles ( € 3,62 voor 75cl). Houd er rekening mee dat er ongeveer 260 liter gebotteld wordt. Inbegrepen is;

  • Ingrediënten* (water, mout, hop, gist)

  • Fles, dop en doos

  • Accijns

  • Koffie en Lunch

  • Biertje na het brouwen en bij het bottelen

  • Super gezellige brouwdag en bottelavond!

*voor hele bijzondere/ dure afwijkende ingrediënten kan iets extra gerekend worden, dit zullen wij ruim vooraf duidelijk aangeven. 

Overnachten

Je kunt van de brouwdag ook een leuk weekendje maken natuurlijk, je kunt namelijk ook bij de brouwerij overnachten. Dan kun je fijn wandelen in de mooie omgeving van Terheijden of huur je fietsen bij ons.

Terheijden kent een lange geschiedenis, zo zitten wij met onze brouwerij midden op de zuiderwaterlinie. Je kunt hier heel mooi wandelen in de bossen of in de polders. Ook kun je ervoor kiezen om Breda te bezoeken, de mooie binnenstad is op een 20 minuten fietsen van de brouwerij.

Voor meer informatie over het overnachten zie de webpagina van Munickenheide

 

Wil je meer weten over zelf bierbrouwen of een brouwslot boeken?

Neem contact met ons op!

401847654_1060529318597541_1494474308665
IMG_20210227_114033_003.jpg
IMG_20220505_220307_1_edited.jpg
IMG_20201025_095822_1.jpg
IMG_20200519_204808_1 (1).jpg
IMG_20210323_202220_338.jpg
bottom of page