top of page

Blog

Waar moet een bieretiket aan voldoen?


Bieretiketten

En waar ze aan moeten voldoen...

Er komt nog wel het een en ander bij kijken om een eigen biertje op de markt te zetten. Zo moet je eerst een goed recept hebben. Heb je eenmaal een goed recept, dan moet je deze ook nog eens foutloos kunnen reproduceren. Heb je dat allemaal onder de knie, en ben je klaar voor productie? Dan begint het pas echt… Je moet op zoek naar een grotere installatie, en je recept omrekenen naar grotere aantallen is niet eenvoudig! Ook krijg je te maken met inschrijven bij KVK, BTW-afdracht, voedsel en waren autoriteit en de douane te maken. Zucht… Om je een beetje op weg te helpen heb ik even de wet en regelgeving mbt bieretiketten vertaald in normaal Nederlands.

Voor al het overige kun je ook rustig een keer contact met ons opnemen, wij helpen graag.

Het etiket

De grote van het etiket doet er niet veel toe, als het maar groot genoeg is voor het vermelden van de wettelijke verplichte onderdelen in leesbaar nederlands.

Hieronder een opsomming van de verplichte elementen:

 • Ten eerste moet de tekst op het etiket leesbaar zijn. Welk lettertype en de grootte ervan staat niet letterlijk beschreven in de wet, maar het moet “toegankelijk leesbaar” zijn. Letterlijk staat er:

„leesbaarheid” of „leesbaar”: de verschijningsvorm van informatie, waarmee de informatie visueel toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek, en die onder meer wordt bepaald door de grootte van het schrift, de afstand tussen de letters, de afstand tussen de regels, de lijndikte, de kleur, het lettertype, de verhouding tussen de letterbreedte en -hoogte, het oppervlak van het materiaal en het aanzienlijke contrast tussen het schrift en de achtergrond.

 • Bier. Op het etiket moet het product van inhoud vermeld staan, dus letterlijk het woord “bier” moet ergens op het etiket vermeld staan.

 • Het type bier moet ook worden vermeld op het etiket, dus; Tipel/ Blond/ Saison/ Dubbel etc.

 • Het alcoholpercentage.

 • Categorie;

In Nederland kent men het categorieënstelsel. Dit is een methode om het bier in groepen met een bepaald stamwortgehalte te plaatsen. We kennen de volgende categorieën:

Cat. Stamwortgehalte S 15,5 of hoger I 11 tot 15,5 II 7 tot 11 III 1 tot 7

Het stamwortgehalte: Het stamwortgehalte is het vaste-stofgehalte van het ongegiste wort. Het wordt uitgedrukt in graden Plato (perc. suiker) Het stamwortgehalte van bier geeft niet altijd aan hoeveel alcohol er in het bier zit.

Het alcoholgehalte is afhankelijk van de vergistingsgraad. Als vuistregel kan gelden dat het gew.% alcohol ongeveer 1/3 deel is van het aantal graden Plato. Dit gaat niet op bij bieren met een hogere vergistingsgraad, tot soms wel 95%. Deze vergistingsgraad verkrijgt men door i.p.v. mout, suikers te gebruiken (suiker is 100% vergistbaar).

 • De brouwerij. Ergens op het etiket moet vermeld staan waar het bier gebrouwen is. Ook bij white label of huurbrouw; dit betekent echt waar het bier in de ketel gebrouwen is, niet waar de etiketten geplakt worden ;-)

 • De gebruikte ingrediënten, met daarbij alle allergenen VET gedrukt. Diverse moutsoorten hoef je niet te vermelden, mout volstaat. Bottelsuiker hoeft ook niet vermeld te worden, deze is bij consumptie immers niet meer aanwezig. Houd je wel aan de volgorde; wat er het meeste in zit vermeld je als eerste, daarna de rest dus bijv; water, mout, hop en gist.

 • Wijze van bewaren (in elk geval donker en koel)

 • Waarschuwing voor zwangeren (zie voor voorbeeld nietvoorzwangeren-logo” op ons etiket)

 • Glasbak of statiegeld; vermeld op het etiket (eventueel met een embleem/ logo) of er statiegeld op de fles zit, of dat het in de glasbak hoort.

 • Houdbaarheidsdatum; ten minste houdbaar tot, houdbaar tot, beste voor datum: , er zijn verschillende varianten, kies er een.

 • Volume; de netto-hoeveelheid in de verpakking moet vermeld staan, bijvoorbeeld: 33cl.

Naast al deze informatie wil je er waarschijnlijk nog meer op je etiket kwijt, maar het lijkt alsof hij nu wel al vol staat! Nou, dat valt best mee hoor. Kijk eens naar een voorbeeld van ons.

Heb je aan de hand van bovenstaande nog vragen? Neem gerust contact met ons op, of zoek het zelf op in deze beschrijving:

Lees ook eens mijn blog over "Nagisten op de fles bestaat niet"

Met groet,

René Schokker

Meesterbrouwer Brouwerij Puzzelaer

Featured Posts
Archive
Follow Me
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Pinterest Icon
bottom of page