• White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
LOGO 1 trans.png

Dorpsbrouwerij

Terheijden


Craft brewery

© 2015 by René Schokker

Brouwerspraat

November 8, 2019

Besluit is genomen, je gaat op zoek naar een brouwerij om meer van je eigen biertje te brouwen dan 20 of 50 liter.

Waar te beginnen? GooGle is je grote vriend en je gaat op zoek in je eigen omgeving. De ene na de andere brouwerij aangeschreven, maar eigenlijk loop je overal tegen hetzelfde aan; huurbrouwen  kan, maar wel met een minimale afname van 1500 of 2000 liter.

Pfff… 1500 of 2000 liter, dat is best veel wanneer je klantenkring niet veel groter is dan de lokale kroeg in je wijk. Om maar over de investering van vele duizenden euro’s dat zo’n batch kost maar niet te spreken.

En dan ineens stuit je op een kleine brouwerij in Terheijden; Dorpsbrouwerij Terheijden.

Dorpsbrouwerij Terheijden

Je stuurt een mailtje naar Marcel en René, en totaal verrast door de snelle reactie open je het antwoord mailtje. In de mail staat precies wat je wilde weten;

  • Kan ik bij jullie komen brouwen

  • Wat kost het brouwen

  • Wat zit allemaal bij de prijs in?

Bezoek aan de brouwerij

Nu het eerste contac...

November 7, 2019

Brouwerij Puzzelaer V.O.F. die is ontstaan uit Stichting Vrienden van het Puzzelbad ondergaat een grote verandering; Brouwerij Puzzelaer wordt Dorpsbrouwerij Terheijden.

Naam is niet het enige dat verandert

Dorpsbrouwerij Terheijden gooit het over een andere boeg; we gaan veel andere bieren brouwen. Vaak zullen de bieren een eenmalig karakter hebben. Hiermee geven we gehoor aan onze eigen passie; mooie recepten en heerlijke bieren maken! 

Waarom eigenlijk?

Brouwerij Puzzelaer is ontstaan vanuit Stichting Vrienden van het Puzzelbad. Om deze stichting financieel gezond te houden zijn we bieren gaan maken en verkopen. Deze stichting heeft onlangs haar doel behaald (het behouden van het Puzzelbad in Terheijden), en zal dus minder actief worden. De noodzaak voor de brouwerij is daarmee weg gevallen.

Dat geeft ons de mogelijkheid om ons te richten op allerlei heerlijke andere bieren ipv Traais tripel, Brabants blondje en de Saison overal op voorraad te houden.

Limited editions

We gaan eenmalige bie...

September 4, 2018

Helemaal verrast waren we afgelopen weekend toen we te horen kregen dat wij met onze Traais Tripeltje als finalist zijn uitgeroepen voor "Brabants Lekkerste Bier"

Hoezo verrast?! Je wist toch dat je meedeed? Uuuh ja, dat klopt. Maar onze intentie was om te kijken waar we ongeveer stonden met onze tripel. Gewoon een eerste objectieve oordeel van een onafhankelijke jury. 

Maar dat we uitgeroepen zouden worden tot finalist, nee daar hadden we zeker geen rekening mee gehouden!

Het is ook niet niets, er doen maar liefst 47 brouwerijen mee. In elk geval, wij vinden het een hele eer, en genieten er volop van. Die grijns gaat voorlopig niet van ons gezicht in elk geval.

"Brabants Lekkerste Bier" is een contest die jaarlijks wordt georganiseerd door Historisch brouwerij De Roos. Naast onze Tripel is "First Summer" van Baros uit Sprang-Capelle en "Black Sabbath" van Bliksem in de race voor deze eervolle titel. Op zondag 9 september wordt bekend gemaakt wie zicht brouwer mag noemen van "Brabants Le...

August 13, 2018

Peter Smit, een gepassioneerd boulder-klimmer had na een geweldige klim een euforisch gevoel dat hij wilde vieren met een heerlijk biertje. Maar dat perfecte biertje dat paste bij zijn euforie kon hij maar niet vinden. 

Dat bracht Peter op een idee; dan gaan we dat biertje toch zelf maken?! Peter ging op zoek naar een brouwer die hem daarbij kon helpen. Op zaterdag 11 augustus 2018 was het dan zover; samen met brouwerij Puzzelaer uit Terheijden heeft Peter het eerste klim-bier ooit gebrouwen!

Omdat Peter eigenlijk best sociaal is, houdt hij dit biertje niet alleen voor zichzelf, maar zal het binnenkort ook te verkrijgen zijn in boulderhal Bruut. Zo kunnen straks alle klimmers hun euforie blussen met een bruut lekker biertje dat je extase naar nieuwe hoogtes brengt. 

Namens alle klimmers: Dankjewel Peter!

June 6, 2018

Veel stichtingen en verenigingen hebben een sigarenkistje waarvan de bodem nog te zien is. Menig penningmeester heeft het beheer over het totale vermogen van een euro of 10. Om de stichting of vereniging gezond te houden moet er iets gebeuren. Maar tijdens de vergadering komt men vaak niet verder dan handjes ophouden bij lokale bedrijven, een inzamelactie van lege flessen bij inwoners van het dorp of wijk.

Dat moet toch anders kunnen? En ja, dat kan ook anders!

Wij, brouwers van ambachtelijke brouwerij Puzzelaer helpen stichtingen en verenigingen aan een gezonde kas. Menig organisatie ging u al voor.

Hoe gaat het in z’n werk? Eigenlijk heel eenvoudig; samen met het bestuur of vrijwilligers van de stichting of vereniging maken wij een heerlijk biertje, die vervolgens door de stichting of vereniging verkocht kan worden, met eigen naam en etiket! De opbrengsten van dit bier gaan dan rechtstreeks naar de clubkas.

Bij elk evenement, in je eigen kantine, bij je lokale slijter, en ja; zelfs de su...

March 23, 2018

Door: René Schokker, meesterbrouwer bij brouwerij Puzzelaer

Bier zonder hop

Hop hoort bij bier zoals Suske hoort bij Wiske, en het kersje op de appelmoes bij van der Valk. Bier zonder hop lijkt dan ook ondenkbaar. Maar is dat wel zo? Een biochemicus, en thuisbrouwer in de US claimt een gist te hebben gecreëerd die hopsmaak afgeeft aan de wort. 

Het onderzoek

Denby, zoals deze bierliefhebbende onderzoeker heet, heeft onlangs zijn onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift  Nature Communications waarin hij zijn indrukwekkende analyse van monoterpene sunthese en linaloolproductie beschrijft. Om je daar niet helemaal mee te vermoeien zal ik hier de kern uitleggen; 

Denby werkte aan biobrandstofexperimenten toen hij ontdekte dat sommige plantmoleculen de smaak van hop kunnen repliceren. Deze plantmoleculen komen van nature voor in kruiden zoals basilicum en munt, dus injecteerde Denby wat basilicum-DNA in brouwersgist en testte of het met succes de smaak herschiep van een van de meest g...

February 28, 2018

Nagisten op de fles

Nog al te vaak hoor je in de brouwerswereld dat men doet aan nagisting op de fles. Ik zou dat wel eens willen zien hoe men dát voor elkaar speelt. Nagisten volgt namelijk direct na de hoofdvergisting en is niets anders dan de vergisting die direct volgt na de hoge piek in de vergisting die vaak maar enkele dagen duurt. Het nagisten duurt wat langer totdat de volledige vergistingsgraad van de gistsoort is behaald. Wat men vaak bedoeld met "nagisten op de fles" is feitelijk "hergisten op de fles". Tijdens het bottelen wordt er bottelsuiker toegevoegd wat de SG-waarde van het bier ophoogt en waardoor de aanwezigheid van het gist opnieuw aan de slag kan. Soms wordt er gekozen voor het toevoegen van bottelgist. Dit is echter bijna nooit nodig, tenzij je gist volledig is uitgeput of wanneer er echt erg lang gewacht wordt met het bottelen na de vergisting (dan praten we over enkele weken). 

Wanneer begint dan eigenlijk de nagisting?

Direct na de heftige hoofdvergisting begint...

February 6, 2018

Zaterdagochtend

Je kent het wel: zaterdagochtend kriebelt je trendy baardje. Dat kan maar een ding betekenen; brouwkoorts. Vol enthousiasme spring je uit je bed. 

In plaats van je dagelijkse ontbijt van volle granen rustig naar binnen te scheppen, sta je granen te malen in een te kleine schrootmolen, die je net wat te vaak moet bijvullen. Na ruim een half uur draaien en vullen is het zover; het mout is geschroot.

Meer dan goed voor je is

Een inmiddels opgewarmd keteltje van 20 liter is op temperatuur, het mout wordt gestort. We weten allemaal hoe deze dag eindigt, met een eerder gemaakt biertje. Vol trots geniet je ervan, en kijk je terug op een succesvolle brouwdag. Maar dan komt het punt waar velen van ons een keer zijn beland, of nog gaan belanden. Ik brouw eigenlijk veel meer dan dat gezond voor me is. Daarbij komt, dat je zelf zo overtuigd bent van je trotse natje, dat je die het liefst met de hele wereld wel wilt delen! Maar elke keer als je vrienden weer op bezoek zijn, hoop je...

January 31, 2018

Bieretiketten

En waar ze aan moeten voldoen...

Er komt nog wel het een en ander bij kijken om een eigen biertje op de markt te zetten. Zo moet je eerst een goed recept hebben. Heb je eenmaal een goed recept, dan moet je deze ook nog eens foutloos kunnen reproduceren. Heb je dat allemaal onder de knie, en ben je klaar voor productie? Dan begint het pas echt… Je moet op zoek naar een grotere installatie, en je recept omrekenen naar grotere aantallen is niet eenvoudig! Ook krijg je te maken met inschrijven bij KVK, BTW-afdracht, voedsel en waren autoriteit en de douane te maken. Zucht… Om je een beetje op weg te helpen heb ik even de wet en regelgeving mbt bieretiketten vertaald in normaal Nederlands.

Voor al het overige kun je ook rustig een keer contact met ons opnemen, wij helpen graag.

Het etiket

De grote van het etiket doet er niet veel toe, als het maar groot genoeg is voor het vermelden van de wettelijke verplichte onderdelen in leesbaar nederlands.

Hieronder een opsomming van de verplic...

January 19, 2018

Als ik niet aan het brouwen ben, vind je me vaak bij Netvlies, een supergaaf internetbedrijf in harte Breda. Bij Netvlies werkt men met het Scrum framework, waar ik dan de rol als Scrum Master heb. Met het Armarium-scrumteam hebben we een gave sprint afgesloten met de heerlijke bieren van Puzzelaer. Dat mocht ik wel vaker doen was de reactie :-) 

Please reload

Featured Posts

Vergunning voor brouwerij Puzzelaer!

05/11/2016

1/2
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon