top of page

Blog

Huurbrouwen bij Dorpsbrouwerij Terheijden is een feestje!

Besluit is genomen, je gaat op zoek naar een brouwerij om meer van je eigen biertje te brouwen dan 20 of 50 liter.

Waar te beginnen? GooGle is je grote vriend en je gaat op zoek in je eigen omgeving. De ene na de andere brouwerij aangeschreven, maar eigenlijk loop je overal tegen hetzelfde aan; huurbrouwen kan, maar wel met een minimale afname van 1500 of 2000 liter.

Pfff… 1500 of 2000 liter, dat is best veel wanneer je klantenkring niet veel groter is dan de lokale kroeg in je wijk. Om maar over de investering van vele duizenden euro’s dat zo’n batch kost maar niet te spreken.

En dan ineens stuit je op een kleine brouwerij in Terheijden; Dorpsbrouwerij Terheijden.

Dorpsbrouwerij Terheijden

Je stuurt een mailtje naar Marcel en René, en totaal verrast door de snelle reactie open je het antwoord mailtje. In de mail staat precies wat je wilde weten;

  • Kan ik bij jullie komen brouwen

  • Wat kost het brouwen

  • Wat zit allemaal bij de prijs in?

Bezoek aan de brouwerij

Nu het eerste contact is gelegd, is een afspraak om eens te komen kijken al snel gemaakt. Je komt op een dinsdagavond op de afgesproken tijd aan bij de brouwerij in Terheijden. Via de grote openslaande deuren kom je binnen, en wordt je vriendelijk welkom geheten door de aanwezige brouwer.

De brouwer beantwoord al je vragen en verteld honderd uit over de gang van zaken in zijn brouwerij.

De brouwinstallatie staat in de hoek, en gelijk valt op dat deze een stuk kleiner is dan bij Heineken. De ketel van Dorpsbrouwerij Terheijden heeft een capaciteit van 300L, wat perfect is voor een start met de verkoop.

Samen, onder het genot van een biertje nemen jullie de details door en wordt jouw recept besproken. Alles lijkt op z’n plek te vallen; je mag lekker zelf brouwen, op een ambachtelijke manier, eigenlijk precies zoals je in het klein gewend bent, maar dan wat groter.

Na een paar biertjes ga je naar huis, met exact de info die je wilde hebben.

Weekend

Nadat je met je brouwmaat hebt besproken wat je allemaal hebt gehoord en gezien op de brouwerij besluit je om bij Dorpsbrouwerij Terheijden te gaan brouwen. Maar ja, zelf werk je fulltime, en zoveel vrije dagen heb je ook weer niet. Hoe lossen we dat nu op? Je neemt contact op met een van de brouwers om een brouwdatum te plannen. En wat blijkt? De meeste brouwerijen brouwen doordeweeks maar Dorpsbrouwerij Terheijden Brouwen brouwt altijd in het weekend. Dat is fijn!

Brouwdag

Al een paar dagen kijk je met vreugde uit naar de brouwdag. En dan op een zeker zaterdag gaat de wekker lekker vroeg, want om 09:00 moet je in Terheijden zijn. Vol goede zin spring je uit bed en stap je in de auto richting Terheijden.

Eenmaal aangekomen is de brouwer al aanwezig en staat de koffie klaar. Samen ga je aan de slag; je weegt de ingrediënten af, die ze voor je hebben ingekocht.

Om 10:00 is de ketel op temperatuur en de mout geschroot, het maischen kan beginnen.

Na de hele dag lekker aan het brouwen zijn geweest is het om 14:00 tijd om te koelen, en dat is ook hét moment voor een biertje. Nog even schoonmaken en de dag zit rond 15:00 op. De vergistingsketel is gevuld, ketel is schoon, tijd om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren.

Bottelen

Na een aantal weken is het tijd om te bottelen. Op een doordeweekse avond ben je bij de brouwerij rond een uurtje of 19:00. De brouwer is al gestart met de voorbereiding zodat we snel kunnen beginnen. Nadat je je eigen playlist heb aangezet op de speakers in de brouwerij wordt de eerste fles gevuld. Na een uurtje of 2,5 zit de laatste dop op de fles. Bottelen wordt vaak gezien als een last, maar deze avond vloog voorbij en het was nog eens gezellig ook!

Je eigen biertje

Vol trots rijdt je na het bottelen terug naar huis, met je eigen biertjes al in de kofferbak. Nu kan het echte feest beginnen en drink je heel binnenkort je eigen gebrouwen biertje, samen met je maten in je favoriete kroeg. Proost!

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page