top of page

Blog

Een gezegende brouwdag


Vandaag is de dag dat ik de eervolle taak heb om de winnaars van Traais Carnaval 2023 te begeleiden in onze heilige brouwerij, waar de geur van mout en de belofte van hop in de lucht hangen. Het is tijd voor een dag vol brouwavonturen, waar plezier en bier samenkomen in een perfecte mix van gezelligheid.


De dag begint met de zon die al vroeg haar stralen werpt op onze trots; de brouwerij. Als ik de deur open, word ik begroet door het vrolijke geluid van lachende vrienden, die al druk in de weer zijn met zakken graan en stapels hop. De opwinding is voelbaar; vandaag gaan we het canavalsbier voor 2024 tot leven brengen.


We beginnen met het wegen van de mout, moutkorrels vinden hun weg naar de molen, en terwijl het knarsende geluid de ruimte vult, kunnen we niet anders dan bewonderend naar het proces staren. Het is als muziek voor de bierliefhebber.


De pastoor komt binnen om het water te zegenen. Het is ook bijna goddelijk hoe we niet water in wijn maar water in bier gaan veranderen vandaag. Na de zegening kunnen we écht beginnen.


Met onze gemalen mout in de hand gaan we door naar het maischproces. De ketel wordt verwarmd en het water komt tot de perfecte temperatuur. Terwijl we de mout in het warme water roeren, voelen we de opwinding van de transformatie. Een moment van euforie, dat enkel wordt versterkt door het besef dat we op weg zijn naar het ultieme doel: het beste carnavalsbier ooit te brouwen.


Terwijl het mengsel pruttelt en borrelt, komen de verhalen en grappen los. Bierbrouwen blijkt niet alleen een kunst, maar ook een sociale aangelegenheid. Met een biertje in de hand proosten we op het proces en op elkaar, terwijl we de warme gloed van de ketels voelen.


Na het maischen is het tijd om te spoelen en verwarmen we de wort tot kook. Nu is het tijd voor de hop! De geur van de vers geopende hopzakken vult de ruimte met aroma's die zelfs de grootste hop-leek zouden bekoren. We meten de hop zorgvuldig af, want het juiste evenwicht is essentieel voor de perfecte smaakexplosie. Ondertussen maken we grapjes over de namen van de hopsoorten, die klinken als exotische ingrediënten in een culinair meesterwerk.


Het kookproces begint en de brouwmeester waakt als een alchemist over zijn ketels. We voegen de hop toe op strategische momenten, en elke toevoeging wordt met gejuich begroet. Het bier neemt langzaam maar zeker vorm aan, en we kunnen niet wachten om het eindresultaat te proeven.


Terwijl de ketels hun laatste borrelende klanken laten horen, koelen we het brouwsel af en bereiden we ons voor op het moment suprême: het overbrengen van het bier naar de fermentatietanks. Hier, te midden van dampende ketels en lachende gezichten, voelen we ons als ware biermagiërs die de vruchten van hun arbeid bewonderen.


De dag eindigt met het verzorgen van ons brouwsel tijdens het vullen van de fermentatietank. Terwijl we het resultaat van onze inspanningen observeren, realiseren we ons dat deze dag niet alleen draaide om het brouwen van bier, maar om het delen van vreugde, vriendschap en gezelligheid.


Met een voldaan gevoel en een biertje in de hand kijken we terug op een dag vol brouwavonturen. Het bier borrelt, de lach echoot nog na, en we weten dat dit bier meer is dan een drankje. Het is een herinnering aan een dag vol lol, vriendschap en de kunst van het brouwen.


Proost op het bier, proost op het leven!Comments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page